Az ALS típusai

A klasszikus forma felső végtagok distalis izmainak ügyetlenségével, gyengeségével és a kis kézizmok és az alkar izmok sorvadásával kezdődik, majd akaratlan izomrángások lépnek fel. A betegség hónapok-évek alatt érinti a felkar izmokat, valamint az alsó végtag, törzs izmait is, valamint az úgynevezett bulbaris izmokat (arc, beszéd, nyelés). Előrehaladott stádiumban a légzőizmok gyengesége is jelentkezik.
Ez a forma férfiakban gyakoribb, lassabb progressziót mutat, mint a klasszikus forma, mindvégig a perifériás motoneuron tünetek dominálnak.
Ennél a típusnál az agytörzsi motoros magvak idegsejtjeinek degenerációjával kezdődik a betegség, egyik korai tünete a beszéd nehezítettsége, a nyelv- arc- és rágóizmok sorvadása, gyengülése. A leggyorsabb progressziót mutató forma.
A betegek kis részénél lassan progrediáló centrális tünetek jelentkeznek (egyik, majd mindkét alsó végtag tónusfokozódása), az izomerő jól megtartott maradhat. Számos központi idegrendszeri betegség utánozhatja, ezért ezeknek kizárása szükséges.